top of page

Probiotica voor baby's

Wist u dat over? 

Probiotica voor baby's
Wist u dat..?

Een probioticum voor baby’s

Voedingsadvies moeder

Effectief doseren met een probioticum in sachets

Tijdens de zwangerschap

  • Probiotische bacteriën bij tal van lichaamsprocessen zijn betrokken?

  • Een probioticum een ontspannende invloed kan hebben op de baby?

  • Een uitgebalanceerde samenstelling (multispecies) belangrijk is voor een effectieve werking?

  • Dat deze precies afgestemd moet zijn op de specifieke behoefte van baby’s?

  • Probiotische bacteriën ook bij baby’s belangrijk zijn voor een goede stoelgang?

  • Toediening van een probioticum de gunstige flora, ofwel goede darmbacteriën, aanvult?

  • Een probioticum voor baby’s extra belangrijk kan zijn ter ondersteuning van het immuunsysteem, omdat een baby nog geen volgroeid afweersysteem heeft?

  • Wanneer een baby via een keizersnede wordt geboren er geen probiotische bacteriën worden afgegeven door de moeder via haar vaginale flora? En dat dit van invloed is op het afweersysteem van de baby?

  • Baby’s die via een keizersnede worden geboren en geen borstvoeding krijgen lagere hoeveelheden gunstige bacteriën hebben en juist meer ongunstige bacteriën?

  • De juiste probiotische bacteriën in de juiste hoeveelheid ook belangrijk kunnen zijn voor de gezondheid later in het leven?

  • Een probioticum een goede darmflora bevordert en de groei van ongunstige darmbacteriën  voorkomt?

  • Een probioticum ook belangrijk is voor het huidje van de baby?

  • Probiotica helpen bij de voedselvertering waardoor gisting en de hiermee samengaande gasvorming in de darmen vermindert?

  • Een probioticum kan bijdragen aan een goede slaap?

  • Tijdens het gebruik van een antibioticakuur een probioticum de darmen ondersteunt tegen bijwerkingen?

  • De gezondheidstoestand van de moeder tijdens de zwangerschap van invloed kan zijn op de darmflora van haar baby?

  • Er minimaal 1 miljard (1.000.000.000) probiotische bacteriën nodig zijn voor een gunstig effect? En dat het daarbij gaat om een mix van verschillende soorten bacteriën (multispecies)?

 

De darm van een pasgeborene is in principe steriel. Pas tijdens de bevalling en gedurende de eerste levensdagen wordt de darm bevolkt met bacteriën van het geboortekanaal en uit de omgeving. Factoren zoals de samenstelling van de darmflora van de moeder, of het kindje via de natuurlijk weg of met een keizersnede is geboren, hygiëne, omgang met het kindje en soort voeding zijn van belang bij de opbouw van de darmflora van het pasgeboren kindje.

 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier ontwikkelingsfasen van de darmflora van een kindje:

  • Fase 1 vindt plaats tijdens de eerste twee weken na de geboorte. Gedurende de eerste week bestaat de darmflora voornamelijk uit enterobacteriën en streptococcen, snel gevolgd door bifidobacteriën en bacteroides.

  • Fase 2 is de periode dat de baby borstvoeding krijgt. In deze fase neemt de hoeveelheid bifidobacteriën aanzienlijk toe tot zelfs 80 à 90% van de totale darmflora.

  • Fase 3 is de fase wanneer bijvoeding met flesmelk plaatsvindt en loopt door totdat geheel met borstvoeding wordt gestopt.

  • Fase 4 start met de introductie van vaste voeding.

 

Veranderingen in de darmflora treden voornamelijk op wanneer de baby een volgende fase ingaat. Deze veranderingen zijn per persoon verschillend. Er is aangetoond dat de darmflora van kinderen die borstvoeding krijgen voornamelijk bestaat uit bifidobacteriën en (in mindere mate) uit lactobacillen. De darmflora van fles gevoede kinderen bevat daarentegen veel meer bacteroides, clostridia en enterobacteriën. In het algemeen bestaat 60 tot 90% van de ‘beste’ baby darmflora uit bifidobacteriën.

 

Mede afhankelijk van het voedingspatroon is de darmflora van een kindje na 1 à 2 jaar vastgesteld. Gedurende de rest van het leven zal deze minder grote veranderingen ondergaan dan gedurende de eerste levensjaren.

De samenstelling van de darmflora is van belang voor de gezondheid van het kindje. Dit is vooral merkbaar bij kinderen die geen borstvoeding hebben gekregen. Het verschil zit met name in een lagere concentratie bifidobacteriën en lactobacillen. Belangrijk hierbij is dat lactobacillen veel vetzuren, voornamelijk melkzuur, produceren. Melkzuur verlaagt de pH in de darmen. Een lagere pH verbetert de darmperistaltiek. Dit is voor het kindje belangrijk voor een goede stoelgang. Een probioticum kan helpen om de darm van bijvoorbeeld fles gevoede kindjes of kindjes die zijn geboren met een keizersnede te ondersteunen.

 

Moedermelk werd van oudsher beschouwd als steriel. Recente studies hebben echter aangetoond dat het een continue aanvoer van bacteriën vormt voor het kindje. Deze (probiotische) bacteriën beschermen het kindje tegen invloeden van buitenaf en dragen bij aan de rijping van het immuunsysteem. Verschillende studies suggereren dat in de late zwangerschap de bacteriën vanuit de darm van de moeder de melkklier kunnen bereiken. Zo kan een probioticum dat door de moeder tijdens de zwangerschap wordt ingenomen een direct gezondheidseffect hebben op het kindje.

 

Een probioticum dat is samengesteld voor baby’s moet een afspiegeling zijn van een gezonde baby darmflora. De focus van een probioticum voor baby’s moet liggen op gezonde ‘baby’ stammen en daarbij op een mix van stammen van verschillende soorten (multispecies). Dit betekent dat de verhouding voor de beste baby darmflora, namelijk 60-90% bifidobacteriën aangevuld met lactobacillen, in een probioticum voor baby’s moet worden gerespecteerd en dat deze moet bestaan uit meerdere stammen van meerdere soorten (multispecies).

Prebiotica zorgen voor de juiste voeding voor de probiotische bacteriën. Voedingsmiddelen die uit de grond komen, zoals wortelen, bataat (zoete aardappel), ui, biet, knolraap en pastinaak zijn rijk aan deze zogenaamde prebiotische voedingsvezels. Ter aanvulling op de voeding kan een voedingssupplement met inuline worden gebruikt.

Neem bij voorkeur probiotische bacteriën die verpakt zijn in sachets. De inhoud van een sachet toevoegen aan opgewarmde flesvoeding, afgekolfde moedermelk of warm water (niet warmer dan 37°C). Enkele minuten laten staan, goed doorroeren of schudden en toedienen. In de wachttijd krijgen de probiotische bacteriën de kans zich uit hun kiemstadium vrij te maken en actief te worden. Dit is belangrijk, omdat ze dan beter bestand zijn tegen maagzuur en gal en dus effectiever zijn.

Een probioticum kan ook al tijdens de zwangerschap door de moeder zelf worden gebruikt. Ongeveer vanaf de laatste 8 weken van de zwangerschap kunnen probiotische bacteriën die door de moeder worden ingenomen ook de baby bereiken om zo een positieve invloed uit te oefenen op de baby darmflora.

bottom of page