Cholesterol
Wist u dat over?
Wist u dat..?
​
-
Voeding slechts voor een paar procent de directe oorzaak is van een te hoog cholesterol?
-
Een te laag cholesterol ook niet gezond is, omdat cholesterol veel belangrijke functies in ons lichaam heeft?
-
Cholesterol nodig is voor de aanmaak van hormonen, zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol?
-
Cholesterol nodig is voor de aanmaak van galzuren en vitamine D? Galzuren zijn nodig voor de vertering van vetten.
-
Cholesterol belangrijk is voor de opname van de vet-oplosbare vitaminen A, D, E en K?
-
Cholesterol zeer belangrijk is voor de wanden van onze cellen (celmembranen)? Gezonde celmembranen zijn belangrijk voor onze gezondheid in het algemeen.
-
Cholesterol belangrijk is voor reparatie van celwanden?
-
Cholesterol een belangrijke stof is die samen met een eiwit onze cellen moet voorzien van vet? Vet is onze lange termijn brandstof, koolhydraten zijn onze korte termijn brandstof.
-
Circa 40 tot 60% van onze hersenen uit cholesterol bestaat? Hier zorgt cholesterol voor de overdracht van signalen.
-
Cholesterol een belangrijke functie heeft als antioxidant? Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen.
-
Cholesterol een vetachtige stof is die door de lever, bijnieren, darmcellen en geslachtshormonen wordt aangemaakt?
-
Dat HDL-cholesterol ook wel het goede cholesterol wordt genoemd en LDL-cholesterol het slechte cholesterol?
-
Dat HDL-cholesterol het overtollige cholesterol terugbrengt naar de lever, zodat het kan worden afgebroken en via de gal kan worden uitgescheiden?
-
Dat LDL-cholesterol juist het omgekeerde doet en cholesterol vanuit de lever naar het lichaam en de bloedvaten transporteert?
-
Dat de LDL-waarde op zich zelf niet maatgevend is? Een te laag HDL en een te hoog totaalcholesterol zijn wel goede indicaties voor de gezondheid van hart en bloedvaten.
-
Triglyceriden net als cholesterol vetachtige stoffen zijn die in het bloed voorkomen?
-
Cholesterol met name wordt gebruikt als bouwstof en triglyceriden als brandstof?
-
Cholesterol het beste nuchter geprikt kan worden? Voeding met cholesterol kan de bloedwaarde beïnvloeden, net als stress-situaties ook van invloed kunnen zijn.
-
Een verhoogd cholesterol een teken is dat iets niet in balans is?
-
Cholesterol op zich niet het probleem is (tenzij het gaat om erfelijk verhoogd cholesterol), maar dat het gaat om geoxideerd cholesterol?
-
Of cholesterol wel of niet oxideert, veel te maken heeft met voeding en leefstijl, zoals:
-
Teveel omega-6 vetzuren (linolzuur)
-
Stress
-
Pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel
-
Fructose, vooral in de vorm van fructose/glucose (ook wel HCFS genoemd)
-
Geoxideerd cholesterol uit voeding, zoals koffiepoeder (creamers) en eipoeder
-
Oxidatie van vetten, bijvoorbeeld door sterke verhitting / frituren (van vis), door een gebrek aan beschermende vet-oplosbare vitaminen (A, D, E en K)
-
Dagelijks gezonde essentiële vetzuren gebruiken zonder voldoende vitamine E
-
Roken
Informatie: Een ‘polypil’ voor hart en bloedvaten
Rode gistrijst
Rode gistrijst is een gefermenteerde rijstsoort die kan worden ingezet om zowel het totaalcholesterol als het LDL cholesterol te verlagen. De cholesterolverlagende eigenschappen van rode gistrijst worden toegeschreven aan de in rode gistrijst aanwezige natuurlijke statines; de monacolinen.
Co-enzym Q10
Monacolinen beïnvloeden het Q10-gehalte op een negatieve manier. Daarom is bij het gebruik van rode gistrijst een aanvulling met co-enzym Q10 belangrijk. Co-enzym Q10 heeft daarnaast zelf ook een positieve invloed op de oxidatie van LDL-cholesterol.
Olijfblad
Vitamine K2
Vitamine K2 wordt in verband gebracht met het voorkomen, dan wel verminderen van kalkafzetting in onder andere vaatwanden. Bekend is dat vitamine K betrokken is bij de botsamenstelling en het onderhoud hiervan, alsmede de bloedstolling. Er is toenemende kennis over vitamine K2 in relatie tot hart en bloedvaten. Dit maakt dat een voldoende inname van vitamine K2 belangrijk is voor hart en bloedvaten. Een dagdosering van 45mcg vitamine K2 kan veilig worden gebruikt door mensen die anticoagulantia gebruiken, zoals coumarine-derivaten (Warfarine).
Vitamine D3
Vroeger werd gedacht dat vitamine D vooral belangrijk was voor de opname van calcium in het lichaam en het behoud van sterke botten. Inmiddels is bekend dat de meeste cellen in ons lichaam een vitamine-D receptor bezitten. Dit maakt dat vitamine D een veel breder werkingsgebied heeft dan onze botten alleen. Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Rode palmolie
Lecithine
In een artikel in het British Medical Journal (2003) [1] werd het idee naar voren gebracht van een pil met meerdere componenten, die gunstig zou zijn voor hart en bloedvaten wanneer deze zou worden ingenomen door alle 55-plussers en alle mensen waarbij hart en bloedvaten ondersteuning kunnen gebruiken. Deze pil, de zogenaamde ‘polypil’, zou moeten bestaan uit zes stoffen waarvan de werkzaamheid in uitgebreid onderzoek is aangetoond. De conclusie van de onderzoekers was dat de polypil een manier is om op grote schaal impact te hebben op de gezondheid van hart en bloedvaten.
Natuurlijke ‘polypil’
In lijn met de gedachte van deze polypil zou ook een natuurlijke variant kunnen worden bedacht. Uitgangspunt van de polypil in zijn natuurlijke vorm zou moeten zijn:
​
-
Het gebruik van lichaamseigen stoffen
-
Die niet belastend zijn voor de stofwisseling
-
Die ondersteunend werken
-
En die niet of nauwelijks bijwerkingen kennen
​
Het gaat hierbij om voedingsstoffen die het cholesterolgehalte normaal houden en daarbij door de toevoeging van ondersteunende stoffen het cholesterol beschermen tegen oxidatie, zodat bloedvaten worden beschermd tegen de invloed van geoxideerd cholesterol. De volgende stoffen zouden hiervoor in aanmerking kunnen komen.
De meest bekende en meest krachtige antioxidant in olijfblad is oleuropeïne. Dit stofje beschermt cholesterol tegen oxidatie waardoor plaquevorming in de vaatwanden vermindert. Een andere bekende antioxidant in olijfblad is resveratrol; ook de belangrijkste antioxidant in rode wijn.
Rode palmolie bevat meer dan 600 verschillende carotenoïden en is daarnaast rijk aan vitamine E. Carotenoïden hebben invloed als antioxidant en beschermen de vaatwanden tegen vrije radicalen. In de natuur komt vitamine E voor in de vorm van vier tocopherolen en vier tocotriënolen. De rijkste bronnen die ze alle acht bevatten zijn rode palmolie en rijstkiemolie. Vitamine E lijkt effectief voor hart en bloedvaten doordat het de oxidatie van LDL cholesterol tegengaat.
Lecithine is in staat om vetten en cholesterol weer terug de bloedbaan in te leiden. Op deze manier kunnen vetten en cholesterol naar de lever worden getransporteerd om daar te worden verwerkt. Dit proces is gunstig voor hart en bloedvaten. Lecithine is daarnaast belangrijk voor het behoud van een goed homocysteïnegehalte.
Een combinatie van lichaamseigen stoffen in de vorm van een natuurlijke ‘polypil’ biedt een alternatieve manier om de cholesterolhuishouding in balans te houden en de gezondheid van hart en bloedvaten op milde wijze te ondersteunen.
​
[1] Wald N.J., et al. (2003), ‘A Strategy to Reduce Cardiovascular Disease by more than 80%’, British Medical
Journal, volume: 326, 1419-1423.