Gezonde hapjes voor deze feestelijke maand!
Rozemarijn & Thijm bestaat 40 jaar en dát mag gevierd worden. Het leek me dan ook leuk om in dit blog te laten zien dat feestelijke hapjes helemaal niet ongezond hoeven te zijn. Dus lees snel verder voor 3 heerlijke receptjes!
Krokante kikkererwten uit de oven
Deze snack is lekker voor op de borrelplank of als gezond alternatief voor chips. Kikkererwten bevatten maar weinig calorieën, maar wel veel vitamines en mineralen. Ook zitten er veel eiwitten en vezels in, vooral van dat laatste worden je darmen heel blij. Genoeg redenen om ze regelmatig te eten dus!
Dit heb je nodig: - Een blik kikkererwten
- Olijfolie
- Knoflookpoeder
- Paprikapoeder - Zout
Zo maak je het: - Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Spoel de kikkererwten af, laat ze uitlekken en doe ze in een schaaltje.
- Voeg de olijfolie en de specerijen toe en hussel door elkaar. - Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de kikkererwten over de plaat. - Rooster de kikkererwten 30 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn!
Bron: De Appeltheker
Zwarte bonen brownies
Deze brownies zijn onwijs lekker en ook nog eens glutenvrij! Het gluteneiwit gliadine beschadigt bij mensen met een gluten-intolerantie het slijmvlies van de dunne darm, waardoor voedingsstoffen slechter kunnen worden opgenomen. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van diarree, constipatie of vermoeidheid. Daarom zijn deze brownies een gezond en lekker alternatief!
Dit heb je nodig: - 400 gram zwarte bonen 50 gram kokosolie - 2 eieren - 100 gram dadels - 50 gram pure chocola (minimaal 70% cacao) - 4 eetlepels honing - 5 eetlepels cacaopoeder - 2 theelepeltjes bakpoeder 1 vanillestokje
Zo maak je het: - Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel ze goed af. Dep ze vervolgens droog met keukenpapier. - Smelt ondertussen 50 gram kokosolie in een pannetje. - Doe de zwarte bonen, eieren, dadels, pure chocola, honing, het merg van het vanille- stokje, de cacaopoeder, de bakpoeder en de gesmolten kokosolie in een kom. Mix dit tot een glad geheel. - Vet je bakvorm in en doe het beslag hierin. Zet de brownies voor 40 minuutjes in de oven.
Bron: De Appeltheker
Bananenbrood
Bananen zijn gezond en superlekker in deze stevige cake. Daarnaast hebben ze ook nog eens een positief effect op je stemming omdat ze L-tryptofaan, magnesium en vitamine B6 bevatten! Dit heb je nodig: - 3 rijpe bananen - 3 eieren - 100 gr dadels (5 medjool dadels) - 150 gr amandelmeel - 2 tl bakpoeder - 100 gr gemengde noten - Snuf zout - Cakevorm Zo maak je het: - Verwarm de oven voor op 175 graden. - Pureer de bananen samen met de eieren en dadels. - Spatel het amandelmeel beetje bij beetje door het mengsel. - Hak de noten in grove stukken en roer deze door het beslag. - Voeg het bakpoeder en een snuf zout toe. - Vet een cakeblik in en doe je beslag hierin. - Doe de cake voor ongeveer 45 minuten in de oven. Hij is gaar wanneer je er met een satéprikker in kan steken en de prikker niet vochtig is hierna.
Bron: De Appeltheker
Wil je meer van deze receptjes of weetjes over de kracht van voeding zien? Volg me dan zeker even op mijn Instagram-account 'De Appeltheker' door deze QR-code te scannen. Eet smakelijk!
Gezonde groetjes,
Nina
Bronnen:
Wereld Kanker Onderzoek Fonds
Chickpea supplementation in an Australian diet affects food choice, satiety and bowel health
Catherine Murty, Jane Pittaway, Madeleine Ball
Voedingscentrum
L-Tryptophan: Basic Metabolic Functions, Behavioral Research and Therapeutic Indications. International Journal of Tryptophan Research
Richard DM, Dawes MA, Mathias CW
Comments