top of page

Advies.

Candida albicans

Candida albicans
Het belang van een optimale conditie van het darmslijmvlies en het immuunsysteem

Candida albicans is een gist die van nature in en op het lichaam voorkomt en daar onder normale omstandigheden geen problemen veroorzaakt. Andere bacteriën (de darmflora en de normale bacteriën op de huid en in de vagina) voorkomen overgroei van candida. Ook de barrièrefunctie van huid en slijmvliezen voorkomt normaal gesproken dat deze gist een infectie veroorzaakt.

Indien de barrièrefunctie van de huid of slijmvliezen echter verstoord is, kan er een infectie met candida optreden, zoals infectie in de huidplooien en/of een vaginale candida-infectie.

​

Er worden tal van chronische klachten toegeschreven aan een candida-infectie. Vaak zijn deze niet terecht. Zo wordt wel gedacht dat de infectie vanuit de darmen het lichaam kan binnendringen, om een scala aan ziekteverschijnselen te veroorzaken. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de werking van het immuunsysteem vrijwel nihil is, zoals bij gebruik van bepaalde medicijnen of ernstige afwijkingen in het beenmerg.


De chronische gezondheidsproblemen worden niet veroorzaakt door de candida-gist. Er is eerder sprake van een slechte conditie van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, waardoor tal van stoffen (en niet alleen candida) in contact komen met het immuunsysteem. Dit kan een groot aantal problemen veroorzaken, vooral vermoeidheid en chronische slijmvliesproblemen zoals allergieën, chronische 'verkoudheid', maag- en darmproblemen en bijholteontstekingen.

Maatregelen
Supplementen
GLA
Probiotica

Probiotica zijn stoffen die de darmflora kunnen herstellen en daardoor de spijsvertering verbeteren. Daarnaast kunnen zij het immuunsysteem ondersteunen en de groei van schimmels beperken. Probiotica preparaten dienen grote hoeveelheden maagzuurresistente, levensvatbare, en lichaamseigen darmbacteriën te bevatten zoals L. acidophilus LA-5®, B. lactis BB-12®, S. thermophilus TH-4TM, L. rhamnosus GG, LGG®, L. CASEI 431® en L. paracasei. Bij een duidelijk verstoorde darmflora kan tijdelijk een hogere dosering dan op de verpakking aangegeven is, noodzakelijk zijn.Om de schimmel te bestrijden wordt ook wel caprylzuur ingenomen. Dit is een vetzuur afkomstig uit kokosolie. Inname kan het best op een lege maag geschieden.

​

De Pau d'Arco (Tebebuia impetiginosa, Lapacho) bezit schimmeldodende eigenschappen zowel bij in- als uitwendig gebruik. Pau d'Arco is een in Zuid Amerika voorkomende boom, waarvan de bast de werkzame bestanddelen, zoals lapachol, bevat.

​

Daarnaast kunnen vlozaadvezels (psyllium husks) gebruikt worden. Deze kunnen de uit de afstervende schimmels afkomstige gifstoffen (endotoxinen) absorberen, waardoor een patiënt die schimmeldodende middelen neemt zich minder ziek voelt. Vlozaadvezels kunnen tot twintig maal hun eigen gewicht aan vocht opnemen. Deze eigenschap zorgt er voor dat vlozaad bij een dunne ontlasting het overtollige vocht kan binden en bij verstopping door het vasthouden van vocht de darminhoud zachter en volumineuzer maakt, waardoor de darmpassage verbetert.

​

De ééncellige alg chlorella kan ook goed ingezet worden bij candida. Chlorella is bijzonder rijk aan chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl heeft het vermogen om tal van gifstoffen te binden. Naast de gifstoffen die bij het afstervingsproces van de schimmel vrijkomen, kan chlorofyl tevens een onaangename (mond)geur binden. Chlorella is rijk aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en hoogwaardig eiwit, waardoor de alg algemeen versterkende eigenschappen bezit.

Candida albicans
Samenvatting en advies
De belangrijkste klachten op een rijtje:
  • Klachten van je spijsverteringsorganen (opgezette buik, slijm in de ontlasting, spastische darm, darmkrampen, maagklachten, winderigheid, constipatie of diarree, anale jeuk, geregeld last van vage misselijkheid)

  • Klachten van je geslachtsorganen (steeds terugkerende vaginale infecties, jeuk, vieze witte afscheiding, libidoverlies)

  • Klachten van je immuunsysteem (klachten die verband houden met een overreactief of verzwakt immuunsysteem zoals allergieën, verstopte en/of jeukende neus, eczeem, toegenomen overgevoeligheid of intolerantie voor voedsel, blaasontstekingen, steeds terugkerende infecties, chronische bijholte ontstekingen, kwakkelen met je gezondheid).

  • Klachten met je energieniveau (afnemende energie, minder puf hebben, chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput raken, toegenomen slaapbehoefte, slaapproblemen).

  • Klachten van je spieren en gewrichten (pijnlijke spieren en gewrichten ook al bij normale aanraking, snel uitgeputte spieren, het gevoel van lood in je armen en benen).

  • Klachten van je hormonale systeem (menstruatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, "vreetaanvallen", altijd koude handen en voeten).

 

De meeste mensen met een Candida infectie hebben in meer of mindere mate te maken met een ontregelde bloedsuikerhuishouding (= hypoglykemie). Een stabiele bloedsuikerspiegel is van groot belang, onder andere voor een optimale energievorming. Het functioneren van onze hersenen is zelfs vrijwel geheel afhankelijk van een constante aanvoer van bloedsuiker. Klachten als gevolg van een te lage of ontregelde bloedsuikerspiegel doen zich dan ook vaak als eerste voor op hersenniveau, bijvoorbeeld wisselende stemmingen, depressie, concentratiestoornissen en geheugenproblemen.

​

De symptomen van Candida verergeren door het eten van geraffineerde koolhydraten, gist, schimmelkazen, champignons, de meeste fruitsoorten, alle koolsoorten, zoete groenten en alcohol. Verder kan het weer ook invloed hebben, vooral wanneer het warm, benauwd en vochtig is.

​

Al deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben dan Candida. Ga daarom altijd eerst naar je huisarts om het een en ander uit te sluiten en dring aan op een goed onderzoek. Wordt er niets gevonden en scoor je hoog op de lijst met Candida symptomen dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt met een Candida infectie.

Hoe ontstaat Candida?

Candida is een gist dat iedereen in het lichaam meedraagt. Het wordt in toom gehouden door vriendelijke bacteriën die het gebruiken als voedsel. Candida heeft echter de eigenschap dat het zich kan veranderen in een schimmel. Dit kan gebeuren wanneer de balans in de darmen verstoord wordt doordat vriendelijke bacteriën vernietigd worden door bijvoorbeeld:

​

  • Langdurige stress-situaties

  • Langdurig antibiotica gebruik

  • Veelvuldig gebruik van geraffineerde koolhydraten, alcohol, fast-food en kant-klaarproducten.

  • Gebruik van de anticonceptiepil

  • Langdurig gebruik van synthetische cortisonpreparaten

  • Ander medicijngebruik

​

In de meeste gevallen is een combinatie van een of meer van de bovengenoemde factoren de boosdoener. Bekend is bijvoorbeeld dat mensen die een tekenbeetinfectie hebben opgelopen soms langdurige antibiotica kuren krijgen voorgeschreven  met alle gevolgen van dien voor de darmflora.

​

Infecties door de gist Candida Albicans komen het meest voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bij mensen met een sterk immuunsysteem worden gistinfecties voorkomen doordat de cellen van het immuunsysteem door het lichaam patrouilleren om de gisten op te sporen, te herkennen en te doden.

Voor meer informatie over candida, voeding en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot onze medewerkers of stuur een mail naar advies@rozemarijnenthijm.nl

 

Deze tekst downloaden of uitprinten? Klik op de PDF button. 


Rozemarijn & Thijm verklaart dat de tekst zorgvuldig en naar beste weten is samengesteld. Rozemarijn & Thijm kan echter geenzins instaan voor de volledigheid van de tekst of eventuele fouten. Rozemarijn & Thijm aanvaard dan ook geen enkel aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen, gebasseerd op de inhoud van deze tekst(en)

Lokale infecties met candida dienen uitwendig te worden bestreden. Voedingssupplementen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen om de kwaliteit van de huid en/of slijmvliezen te verbeteren. Probiotica worden veel ingezet bij vaginale candida-infecties.
Bij chronische klachten mag de candida-gist niet als hoofdoorzaak worden gezien. Bij veel mensen ligt het probleem in de slechte kwaliteit van het darmslijmvlies, waardoor het immuunsysteem overbelast raakt en er allerhande slijmvliesproblemen kunnen optreden. Aanpassen van de voeding, in combinatie met probiotica en het vetzuur GLA, kunnen de natuurlijke barrière van de huid en slijmvliezen versterken.

GLA is een vetzuur dat voorkomt in teunisbloem- en borage olie. GLA kan in combinatie met probiotica de barrièrefunctie van de huid en slijmvliezen (darm, vagina) verbeteren, zodat schimmels zich minder makkelijk kunnen nestelen. Doorgaans wordt 600 mg GLA per dag extra ingenomen.

Een schimmelinfectie van de huid dient uitwendig te worden bestreden. Wanneer de infectie chronisch lijkt, is gebruik van supplementen die de huid verbeteren aan te bevelen, zoals GLA (gamma-linoleenzuur), zink en anti-oxidanten. Vaginale infecties dienen via een arts te worden behandeld. Onderzoek heeft aangetoond dat verbetering van de darmflora door gebruik van goede darmbacteriën (probiotica) de kans op deze vaginale infecties vermindert. Een candida-infectie kan alleen optreden wanneer de huid of slijmvliezen verzwakt zijn: een goede verzorging en hygiëne zijn daarom belangrijk.

​

Bij de hiervoor beschreven chronische klachten wordt een combinatie van dieetmaatregelen en voedingssupplementen toegepast.

Dit dieet dient zo samengesteld te worden dat suikers worden vermeden en de inname van vezelstoffen wordt verhoogd. Ook is het aan te bevelen de inname van verzadigde vetten (vlees, zuivel) te verminderen en meer (meervoudig) onverzadigde vetten (plantaardige olie, vette vis) te gebruiken. Vermijden van gist lijkt minder zinvol.

​

De 'strengheid' van het dieet varieert. Een streng dieet kan te eenzijdig zijn, waardoor er tekorten aan voedingsstoffen ontstaan en de patiënt verzwakt. Een dergelijk dieet is vaak ook een grote psychische belasting.

Gebruik van supplementen dient er op gericht te zijn om tekorten op te heffen (een goed multi-vitaminen/mineralenpreparaat) en de slijmvliezen te herstellen. Hiervoor zijn, naast de hiervoor beschreven dieetmaatregelen, vooral GLA (gamma-linoleenzuur), goede darmbacteriën (probiotica) en anti-oxidanten van belang.


Wanneer uit onderzoek blijkt dat er sprake is van teveel candida-cellen in de darm kunnen schimmelbestrijdende middelen, zoals caprylzuur en Pau d'Arco worden ingezet, liefst in combinatie met vlozaadvezels (psyllium husks).

bottom of page